کاهش قیمت نفت و بررسی اثرات آن برصنعت بیمه/ لیان فرهادیان

2016-10-02 14:24:10

آیین- در سال های گذشته قیمت نفت خام به دلایلی از جمله کاهش تقاضا در مقابل عرضه و اختلاف بین کشورهای صادر کننده قیمت نفت خام سقوط کرده به طوری که طی ۱۸ ماه گذشته با۷۰ درصد کاهش به بشکه ای ۳۵ دلار رسیده است.

 

 

متن یادداشت سایت تحلیلی- خبری آیین به قلم لیان فرهادیان معاون مدیریت بیمه های اتکایی بیمه حافظ، با عنوان «کاهش قیمت نفت و بررسی اثرات آن برصنعت بیمه» به شرح ذیل است:

 

طبق گزارش های رسمی جهانی، شرکت های بزرگ نفتی بیشترین کاهش سود در تاریخ صنعت نفت را تجربه کرده اند. این روند تاثیر منفی قابل توجهی بر روی بخش های مختلف اقتصاد داشته است. افزایش قیمت ارز، تورم، کاهش واردات و تولید ناخالص ملی از تبعات این بحران هستند و در بلند مدت باعث کاهش سرمایه گذاری های خارجی نیز خواهد شد.

 

لذا، کشورهای مختلف با توجه به شرایط اقتصادی خاص هر یک سیاست متناسبی را در پیش گرفته اند.

 

عربستان و روسیه سعی دارند با افزایش عرضه، در مقابل کاهش تقاضا و قیمت مقاومت کنند. از سوی دیگر، کویت، قطر و امارات متحده عربی که اقتصاد متنوع تری دارند به دلیل امکان اتخاذ سیاست های مختلف، راحت تر می توانند پیامدهای ناشی از کاهش قیمت نفت را تحمل کنند و در مقابل، دولت هایی که اقتصاد آنها تک محصولی است آسیب پذیرترند.

 

یکی از صنایعی که در این شرایط نابسامان، با چالش های بزرگی مواجه است صنعت بیمه می باشد. به این صورت که با کاهش قیمت نفت، درآمد دولت ها و نقدینگی و به دنبال آن کاهش سودآوری شرکت های نفتی، پروژه های بزرگ متوقف و به دنبال آن تقاضا برای خرید بیمه نامه نیز کم می شود. در چنین شرایطی کاملا قابل پیش بینی است که شرکت های بیمه به بهانه حرکت در بازار رقابتی اقدام به نرخ شکنی می کنند و در جهت تامین کسری درآمد، از کیفیت ارائه خدمات بیمه ای می کاهند.

 

اکثر بیمه گزاران حوزه نفت و انرژی در اواسط سال نخست خرید بیمه نامه، آن را تمدید می کنند که با کاهش سوددهی پروژه ها و متوقف شدن آنها این اتفاق نمی افتد و در مواردی، بیمه گزار اقدام به فسخ بیمه نامه می نماید که در این صورت بیمه گر مجبور به باز پس دادن باقی مانده حق بیمه به بیمه گزار می گردد. همچنین با کاهش سرمایه پروژه های نفتی برخی مشتریان بزرگ کارگزاران بیمه، پوشش بیمه ای کمتر جهت پرداخت حق بیمه کمتر خریداری می کنند.

 

با توجه به این موارد، از درآمد شرکت بیمه از محل حق بیمه کاسته شده و در صورت ثابت ماندن ظرفیت عرضه خدمات بیمه، پرتفوی مربوط به نفت و انرژی زیانده می شود. در واقع، طبق قانون عرضه و تقاضا، به جهت سودآور بودن عملیات بیمه گری در حوزه نفت و انرژی، یک سری از شرکت های بیمه بایستی از بازار خارج شوند تا تعادل برقرار گردد. حال باید دید که با وجود شرایط نابسامان کنونی، کدام یک از بیمه گران بازار را ترک می کنند و کدام به امید مساعد شدن شرایط به فعالیت خود ادامه می دهند.

 

با این وجود، به دلیل امید به بهبود وضعت بازار نفت، سرمایه گذاری در بیمه های انرژی همچنان ادامه دارد. در نتیجه، در سال گذشته سرمایه مورد نیاز برای پوشش ریسک های صنایع نفتی بالادستی شامل 3000 سکوی فراساحلی و سایر تجهیزات مانند کشتی های حفاری، 10 درصد و به میزان 7 میلیارد دلار افزایش یافته است. همچنین پیش بینی شده است که سرمایه ای به میزان 6 میلیارد دلار جهت اخذ پوشش برای پروژه های نفتی پایین دستی مانند ساخت پالایشگاه ها اختصاص داده شود.

 

به هرحال، بازارهای نفتی، به دلیل نگرانی از احنمال پایین ماندن قیمت نفت، برخی پروژه های خود را در حالت تعلیق نگه داشته اند. به گفته شرکت بیمه بیزلی نرخ پروژه های نفتی در سال 2015، به میزان 17 درصد کاهش یافته و پیش بینی شده که در سال جاری با کاهش نرخ حق بیمه بیشتری نیز مواجه شود.

 

انتظار می رود مجموع سرمایه گذاری های نفتی و گازی در سال 2016 با کاهش 22 درصدی نسبت به سال2015(595 میلیارد دلار) به 522 میلیارد دلار برسد. ادامه این روند می تواند سبب زیانده بودن فعالیت بیمه گری در زمینه نفت و انرژی گردد. شرکتهای بیمه در عین امیدواری به توافق اخیر اعضای اوپک درباره سقف تولید، در جستجوی راه حلهای نو برای ادامه فعالیت در بازار بیمه هستند.

نظرات

ارسال نظر

ایمیل شما در فیلد زیر نزد ما محفوظ خواهد ماند.