دبیر کل سندیکای بیمه گران: نرخ بیمه حوادث طبیعی، فنی و دقیق تنظیم شود
آیین - دبیرکل سندیکای بیمه گران تاکید کرد ایجاد صندوق بیمه حوادث همگانی بلایای طبیعی فرصت بی همتایی برای این صنعت است اما باید ریسک ها و نرخ بیمه به طور فنی و دقیق تنظیم شود.
به گزارش سایت تحلیلی - خبری آیین و به نقل از ایرنا دبیر کل سندیکای بیمه گران: نرخ بیمه حوادث طبیعی، فنی و دقیق تنظیم شود
«علی اکبر اولیا» روز چهارشنبه 28 مهر ماه در نشست «بررسی دستاوردهای هفتمین همایش بین المللی مدیریت یکپارچه ریسک سوانح» در ساختمان بیمه دی گفت: مذاکراتی با بیمه مرکزی و پژوهشکده بیمه آغاز شده است تا بیمه نامه قابل قبول و موثری برای پوشش عمومی حوادث و همچنین بیمه تکمیلی تدوین شود.
اولیا ایجاد چنین صندوقی را ضرورت امروز کشور دانست و گفت: در شرایطی که سازمان مدیریت بحران در جبران خسارت های ناشی از حوادث طبیعی ناتوان است، امیدواریم با سازوکار جدید بیمه ای بتوان خدمات خوبی به مردم ارایه کرد.
لایحه تاسیس صندوق بیمه همگانی حوادث طبیعی اردیبهشت ماه امسال در دوره نهم مجلس شورای اسلامی به تصویب نمایندگان رسید اما شورای نگهبان برخی بندها را مغایر قانون اساسی تشخیص داد و آن را به مجلس بازگرداند.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی هفته گذشته به منظور تامین نظر شورای نگهبان موادی از این قانون را اصلاح کردند.
به موجب این قانون، همه ساختمانهای مسکونی در یک سال زیر پوشش بیمه حوادث طبیعی ساختمان نزد صندوقی به نام «صندوق بیمه حوادث طبیعی ساختمان» قرار میگیرند.
دبیرکل سندیکای بیمه گران یادآوری کرد پیش از این، تفاهمنامه ای با وزارت کشور و بیمه ایران برای پوشش بخشی از حوادث امضا شد اما روند اجرای آن مطلوب نبود.
** پیامد بیمه دولتی حوادث طبیعی منفی بود
رییس انجمن مهندسی زلزله نیز در این نشست گفت: تا پیش از این دولت به عنوان یک بیمه گر رایگان در برابر حوادث طبیعی، هنگام بروز زلزله و... به سبب وظایف ذاتی خود به بازسازی مناطق حادثه دیده می پرداخت و به مردم وام می داد اما پیامد منفی، آن بود که مردم به کیفیت ساختمان ها توجه نمی کردند.
«محسن غفوری آشتیانی» افزود: هرچند کیفیت ساخت و سازها در سه دهه گذشته رو به بهبود بوده است اما اگر بخواهیم قوانین مربوط به بهبود کیفیت ساختمان و مقاوم سازی ها در کشور اجرا شود، باید پای صنعت بیمه به این بخش باز شود.
وی گفت: هرچند احتمال بروز ریسک هیچگاه صفر نمی شود اما باید مقدار آسیب پذیری را بکاهیم که در اینجا نقش شرکت های بیمه پررنگ می شود.
غفوری آشتیانی انتقاد کرد: صنعت بیمه علاقه دارد در بازارهایی چون خودرو و سلامت ورود کند؛ در حالی که باید در زمینه مدیریت ریسک و حوادث فعالیت بیشتری داشته باشد.
به گزارش ایرنا، قرار است از طریق صندوق بیمه حوادث طبیعی ساختمان بخشی از خسارتهای مالی ناشی از حوادث طبیعی مانند زلزله، سیل، طوفان، صاعقه، سنگینی برف، رانش زمین، ریزش کوه و دریالرزه (سونامی) جبران می شود.
در مصوبه مجلس شورای اسلامی، دولت مجاز شده است با پیشنهاد هیات عامل صندوق و تامین هیات امنای آن به تدریج پوشش بیمه صندوق را به ساختمانهای غیرمسکونی تعمیم دهد.
براساس این مصوبه، سقف تعهد صندوق و حقبیمه آن برای همه ساختمانها متناسب با میزان خطرخیزی منطقه و نوع ساختمان اعم از خشتی، آجری، اسکلت فلزی و بتنی حداکثر تا پایان دیماه هر سال به پیشنهاد بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران و سازمان مدیریت بحران کشور، در شورایعالی بیمه تعیین میشود.
سطح زیربنای ساختمان بر حقبیمه پایه و سقف تعهد صندوق تاثیری ندارد. مالکان ساختمانها میتوانند در صورت تمایل به افزایش پوشش بیمهای ساختمان خود به خرید «بیمه تکمیلی حوادث طبیعی» اقدام کنند.
در این قانون دولت مکلف شده است مبلغ 500 میلیارد ریال در سال اول از محل بودجه عمومی به سرمایه اولیه صندوق اختصاص دهد.
بخشی از حقبیمه این صندوق از حقبیمه پایه، از طریق درج در قبوض برق واحدهای مسکونی از مالکان آنها دریافت میشود و بقیه از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور از محل اعتبار ماده (10) قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت و اصلاحات بعدی آن به طور مستقیم به حساب صندوق پرداخت میشود.
تعیین حقبیمه پایه در این صندوق به صورت پلکانی تنظیم شده است؛ به گونهای که به مدت 10 سال از آغاز اجرای این قانون سهم مالکان به 100 درصد و سهم سازمان مدیریت و بحران کشور به صفر برسد.
در نخستین سال اجرای این قانون سهم مالکان از حقبیمه پایه ماهیانه واحدهای موجود در روستاها، شهرهای کوچک با جمعیت زیر 50 هزار نفر و شهرهای بزرگ به ترتیب نباید از پنج هزار ریال، هفت هزار و 500 ریال و 10 هزار ریال بیشتر باشد.
همچنین در این مصوبه بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف شده است حساب ویژه حوادث طبیعی را به منظور پوشش اتکایی بیمه پایه ایجاد و دولت باید سالیانه 12 درصد از بودجه سازمان مدیریت بحران کشور را با تخصیص 100 درصد در این حساب تودیع کند.
مازاد درآمد بر هزینه هر دوره مالی حساب ویژه حوادث طبیعی سود ویژه سالانه بیمه مرکزی تلقی نمی شود و مشمول پرداخت مالیات بر درآمد عملکرد نیست و به عنوان اندوخته به دوره بعد منتقل میشود.
در بخش دیگری از این مصوبه، وزارت نیرو و شرکتهای توزیع برق موظفند حقبیمه پایه موضوع این قانون را به طور جداگانه در قبوض برق ساختمانها درج و به حساب خزانهداری کل کشور واریز کنند و خزانهداری موظف به انتقال 100 درصد آن به حساب صندوق است.
نظرات