دیدگاه کارشناسان درباره آینده صنعت بیمه در برجام بدون امریکا در پذیرش ریسک اتکایی باید خوداتکا شویم
آیین- بهدنبال تصمیم دونالد ترامپ، رئیسجمهوری امریکا برای خروج از توافق هستهای با ایران؛ ناظران و متخصصان صنعت بیمه از ریسکهای پیروی از مقررات و دستورات اجرایی رئیسجمهوری این کشور، برای بیمهگران و بهویژه بیمهگران اتکایی ابراز نگرانی کرده و احتمال پیامدهای عمدهای را نیز برای برخی پوششهای تجاری پیشبینی کردهاند.
به گزارش سایت تحلیلی- خبری آیین و به نقل از گسترش تجارت، دونالد ترامپ ۱۸اردیبهشت امسال اعلام کرد که واشنگتن از برجام خارج شده و تحریمهای ثانویه علیه ایران را نیز که در سالهای بعد از توافقهستهای لغو کرده بود، بار دیگر برقرار خواهد کرد. این در حالی است که در سالهای بعد از توافق هستهای، تعدادی از شرکتهای بیمه بینالمللی بهویژه بیمهگران اتکایی، وارد بازار ایران شدهاند که از بین آنها میتوان به مونیخری، اسکور و شرکت هندی جیآیسیری اشاره کرد. به هرحال در حالی خروج امریکا از برجام نگرانیهایی را برای صنعت بیمه و بخش اتکایی آن، از بابت قطع همکاریها با ایران داشته که براساس آنچه اعلام میشود، شرکتهای بیمهگر بینالمللی بهدنبال حفظ حضور و کسبوکار خود در برابر تهدید به تحریمهای جدید علیه ایران هستند.
سایه حضور بیمهگران جهانی در ایران
شرکت حقوقی و جهانی «کلایداند کو» اعلام کرده که بدون در نظر گرفتن پیامدهای سیاسی این تصمیم، تحریمهای جدید تحمیلی، بیمهگران را زیر فشار فوری برای تطبیق و بررسی ریسکهای خود قرار خواهد داد.به گزارش ایبنا، این شرکت میگوید از دیگر پیامدهای تصمیم امریکا، تعرض بین تحریمهای امریکا و اروپاست. بیمهگران باید در وظایف نظارتی و نیز اصلاح قراردادهای خود، بندهای تحریم یا قوانین موضوعه که به آنها حق تحقق نیافتن کامل بیمهنامهها یا فسخ کامل آنها را میدهد، لحاظ کنند.
کلوپ پیاندآی انگلیس، ارائهکننده بیمه پیاندآی و دیگر خدمات به جامعه کشتیرانی جهان که ازسوی شرکت بیمه توماسمیلر مدیریت میشود در اظهارنظر خود درباره عقبنشینی ایالاتمتحده، بر مشکلات احتمالی برای تجارت و بیمه دریایی تاکید کرد. نیگل کاردن، معاون کلوپ مدیران توماس میلر پیاندآی در اینباره گفته است: انتظار میرود این تصمیم، پیامدهای عمدهای برای تجارت دریایی با ایران و نیز بیمه این نوع تجارت بهدنبال داشته باشد، اما یک ارزیابی کامل از اثر احتمالی این تصمیم، تنها زمانی محقق میشود که درباره وضعیت دیگر شریکان برجام که بهتازگی حمایت خود از این معاهده را دوباره اعلام کردهاند، شفافسازی شود.
قراردادهای بیمه اتکایی ارزش بههم زدن ندارد
این اظهارات درحالی مطرح میشود که باید منتظر ماند و دید آیا مذاکرات جدید سیاسی بین ایران و گروه ۱+۴ متشکل از انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین برای مستثنا کردن شرکتهای دنیا از تحریمهای ثانویه امریکا، میتواند منافع اقتصادی ایران را حفظ کند؟ در این بین کارشناسان و فعالان صنعت بیمه ایران نیز درباره تاثیر خروج امریکا از برجام بر صنعت بیمه ایران و وضعیت آینده این صنعت در شرایط جدید، نظراتی را ارائه میکنند.
سیدمحمد آسوده، مدیرعامل بیمه اتکایی ایرانیان در گفتوگو با ایبِنا درباره تاثیر خروج امریکا از برجام بر پایدار ماندن قراردادهای بیمه اتکایی خارجی، گفت: در دو و نیم سال گذشته قراردادهای زیادی با طرفهای خارجی منعقد نشده و رقم قراردادهای موجود نیز به اندازهای نیست که بخواهند آن را لغو کنند.
وی، محدودیتهای موجود در زمینه حملونقل پول را مهمترین مانع برای انعقاد قراردادهای بزرگ با بیمهگران خارجی عنوان کرد و افزود: بهدلیل محدودیت در نقلو انتقال پول، در اصل امکان انعقاد قراردادهای بزرگ با بیمهگران خارجی وجود نداشته و چند قراردادی نیز که بسته شد، رقم محدودی دارند و ارزش بههم زدن ندارد.
مدیرعامل بیمه اتکایی ایرانیان درباره بیمه ۳۰درصد خسارت حوادث فاجعهبار ایران نزد بیمهگر اتکایی خارجی نیز اظهار کرد: این بیمه انجام شده اما تاکنون خسارتی اتفاق نیفتاده است؛ در صورتی که خسارتی رخ دهد، حق بیمه را باید بگیرند و خسارت را پرداخت کنند که باز هم رقم آن پایین است.
در قبول ریسک باید خودکفا شویم
محمد رضایی، عضو هیاتمدیره بیمه سینا نیز در اینباره در گفتوگو با «گسترشتجارت»، با بیان اینکه ذات بیمه، قبول ریسک و تجمیع و توزیع آن است و این موضوع ایجاب میکند ما با جهان در ارتباط باشیم و بتوانیم ریسکهای موجود در صنعت بیمه را واگذار کنیم، افزود: با توجه به محدودیتهایی که از بابت تحریمها در کشور ما وجود دارد، ما نمیتوانیم به شکل مناسب از ظرفیت انتقال ریسکهای بزرگ به شرکتهای بیمه اتکایی خارجی بهره ببریم و همین موضوع اقتضا میکند تا در این حوزه بتوانیم به خودکفایی برسیم.
او ادامه داد: صنعت بیمه ایران با توجه به محدودیتهای ناشی از تحریم در سالهای گذشته، توانسته در این زمینه موفقیتهای قابلقبولی کسب کند و در بحث قبول اتکایی، به خودکفایی برسد. هرچند در دوره برجام توافقهایی در حوزه اتکایی با بیمهگران خارجی انجام شد و ما توانستیم بخشی از ریسکهای بزرگ را به خارج منتقل کنیم، اما به نظر میرسد با توجه به خروج امریکا از برجام و شرایط جدیدی که ممکن است برای صنعت بیمه ایجاد شود و نگرانیهایی را با خود همراه کرده است، این امر چندان تاثیر منفی بر صنعت بیمه ایران نداشته باشد.
او با تاکید بر این موضوع که در بحث بیمه اتکایی، به نظر میرسد در بخش اموال، نفت، پتروشیمی و... مشکلی نخواهیم داشت و نگرانی که ممکن است وجود داشته باشد در حوزه کشتی و هواپیمایی است که لازم است دراین زمینه بیمه مرکزی تدبیر لازم را بیندیشد، اظهار کرد: دراین راستا بیمه مرکزی باید شرایطی را به وجود آورد که شرکتهای بیمهای بیشتری بتوانند بیمه اتکایی را قبول کنند و این مستلزم افزایش سرمایه این شرکتهاست که اگر دراین زمینه اقدام شود، پیامدهای منفی ناشی از محدودیتهای تحریم هم کمتر خواهد شد.
به گفته این کارشناس، صنعت بیمه کشور نسبت به سالهای گذشته در مدیریت ریسک، وضعیت مناسبی دارد و به نظر میرسد تاثیر منفی محدودیتهای جدید، در صنعت بیمه زیاد نباشد. وی معتقد است برقراری ارتباط با جهان و واگذاری ریسکهای بزرگ به بیمهگران خارجی، یک مزیت تلقی میشود و اگر این شرایط برای صنعت بیمه ما فراهم بود، وضعیت خیلی بهتری داشتیم.
رضایی با تاکید بر اینکه در دوره برجام، بیمهگران خارجی تمایل به همکاری با ایران داشتند و دارند، تصریح کرد: مانعی که همواره در برقراری این همکاریها وجود داشته، موضوع محدودیتها در نقلوانتقال پول است که این امر باعث شده ما نتوانیم در همکاری با خارجیها شرایط مناسبی داشته باشیم. به گفته این کارشناس، در چنین شرایطی بهترین راهکار برای صنعت بیمه ایران این است که در بحث قبول ریسک اتکایی به خودکفایی برسد و در این زمینه وضعیت خود را ارتقا دهد.
ضرورت تشکیل کنسرسیوم داخلی
علیرضا کسراییان از کارشناسان و فعالان صنعت بیمه نیز در همین باره در گفتوگو با «گسترشتجارت» با بیان اینکه پس از توافق برجام، شرکتهای بیمهگر خارجی با اشتیاق بیشتری وارد بازار بیمه ایران شدند و همین امر باعث انجام توافقهایی در حوزه اتکایی شد، افزود: در همین راستا به نظر میرسد با توجه به خروج امریکا از برجام و شرایط جدید به وجود آمده، این موضوع تاثیر خود را بر ادامه همکاری صنعت بیمه ایران با بیمهگران خارجی بگذارد و محدودیتهایی را دراین زمینه به وجود آورد. کسراییان گفت: اگر برخی بیمهگران اتکایی این همکاری را با ایران حفظ کنند چون در شرایط جدید، محدودیت در نقل و انتقالات پول به وجود خواهد آمد، این امر سبب میشود شرکتهای بیمه در دریافت و پرداخت حقبیمهها و خسارت سهم بیمه اتکایی، با محدودیتهایی روبهرو شوند.
این کارشناس معتقد است که صنعت بیمه ایران در سالهای گذشته توانسته در ایجاد شرکتهای اتکایی داخلی و افزایش ظرفیت اتکایی شرکتهای بیمه، اقدامات مناسبی انجام دهد که این موضوع در شرایط تحریم و ایجاد محدودیتها میتواند وابستگی ما را بهخارج کمتر کند و این یک گام مثبت است.
به گفته کسراییان، درحالحاضر این شرایط فراهم است که بیمهگران اتکایی داخلی، ریسکهای موجود در کشور را پوشش دهند، اما برای بهبود این وضعیت و اینکه بتوانیم در کشور سهم بیشتری از بیمه اتکایی را قبول کنیم، باید بر تعداد شرکتهای بیمه که بتوانند قبول بیمه اتکایی کنند، افزوده شود که دراین زمینه باید توانمندی مالی شرکتهای بیمه ارتقا یابد.
این کارشناس براین باور است که این امر میتواند به سود کشور باشد و ریسکهای موجود را بین شرکتهای بیمه سرشکن کند. ضمن اینکه میتوان با تشکیل کنسرسیومی متشکل از شرکتهای بیمهگر داخلی، سهم پرداخت خسارتها را براساس توان مالی هر شرکت، بین آنها توزیع کرد تا از این بابت نیاز به بیمهگر خارجی در پوشش ریسکهای موجود در کشور کمتر شود.
نظرات